Masseurs vervangen door robots kan tot een verdrievoudiging van de inkomsten van massasalons leiden.

Massagerobots hebben het potentieel om de inkomsten van welzijnsstudio’s met een factor drie verhogen, terwijl de kosten van therapie met meer dan 20% worden verlaagd. Dat blijkt uit een recent intern onderzoek uitgevoerd door Robosculptor in Höxter (80 km zuidelijk van Hannover). Dit bedrijf ontwikkelt een AI-robot die wordt gebruikt voor volledige lichaamsbehandelingen

KOSTEN EN BATEN

Normaal gesproken kan één masseur of masseuse maximaal zes klanten per dag bedienen, waarbij een sessie ongeveer € 100 kost. Dit betekent dat één specialist € 12.600 per maand kan opleveren als hij 21 dagen werkt. Als het salaris van de specialist plus bijkomende kosten worden meegerekend, komt dit neer op een bedrijfsinkomen van ongeveer € 7.500.

Normaal gesproken moet een studio drie tot vier massagetherapeuten fulltime in dienst hebben om de kosten te dekken. Dit wordt echter een uitdaging in het licht van het personeelstekort, een situatie die nog werd verergerd door de impact van Covid-19 op de sector. Sinds 2020, toen masseuses hun klanten verloren door lockdowns, zijn velen overgestapt naar andere beroepen. De World Travel and Tourism Council in Londen meldt een tekort van ruim 1,2 miljoen aan toerisme gerelateerde banen in de EU. Als gevolg hiervan zijn hotels, resorts en spa’s vaak niet in staat hun gasten professionele massagetherapiediensten aan te bieden

MASSAGEROBOTS

De oplossing zou kunnen liggen in de inzet van massagerobots. Robots hebben geen pauzes of weekendverlof nodig, kunnen urenlang continu werken en de hele maand twaalf sessies per dag uitvoeren. Dat levert zo’n € 36.000 per maand op. Rekening houdend met de kosten van afschrijving, energieverbruik en onderhoud van een robot resulteert dit in € 32.000 aan inkomsten voor een salon. Dit betekent dat het installeren van een massagerobot in een salon die al bemand is door twee massagetherapeuten de totale inkomsten van de studio kan verdrievoudigen, blijkt uit het onderzoek van Robosculptor. Tegelijkertijd worden de kosten van de therapie hierdoor met wel 20% verlaagd.

Volgens Robosculptor geven diens gegevens aan dat de integratie van massagerobots niet alleen het omzetpotentieel van studio’s vergroot. Het bespaart ook geld, wat van cruciaal belang is in tijden van lage vraag. Het vergroten en aanvullen van door mensen geleverde diensten met geautomatiseerde robotoplossingen kan de kloof tussen vraag en aanbod, die ontstaat door het tekort aan specialisten, overbruggen. Bovendien is robotmassage geschikt voor cliënten die aarzelen om een vreemde in hun persoonlijke ruimte toe te laten.

Scroll to Top

Contact Us

Our Social

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept